Sidor

fredag 15 mars 2013

Pannkaksintervaller ala Wieselblad

Ska väl redan nu säga att av dessa blev det intet, nada. Pannbenet fanns helt enkelt inte idag. Upprinnelsen till dessa var i alla fall följande fråga som Tom ställde på Toppfysiks hemsida med aliaset "pannkakasmannen":
"Säg att du har ett mål att kunna köra 2 x 20 minuter på 360 watt om fyra månader, men i dag bara klarar samma uppgift på 330 watt. Bortsett från enformigheten och den uppenbara idiotin, skulle det fungera att börja träna på målwatten 360 redan i dag, men då kortare varianter, exempelvis 4 x 4 minuter, och sedan fortsätta på samma effekt men med små steg öka intervallängden tills man klarar 2 x 20 minuter på 360 watt? Alla intervallpass på 360 watt alltså, med utrymme för friare tyglar på distanspassen."
Och fick följande svar:
"Om jag skulle tippa så tror jag att den mest effektiva approachen skulle vara att köra på 360W så länge man orkar (till utmattning), vila 5min och sen upprepa detta tills man inte orkar köra längre än 1-2 min…"
Pelle, som har större erfarenhet av effektbaserad träning har lurat ut att för att köra Rekordmilen på 13.20 behöver man ligga på runt 380 watt och har tydligen lagt sina pannkaksintervaller där och eftersom vi har samma mål så tänkte jag sno det av honom. Det var SKITJOBBIGT. Kände mig trött redan då jag satte mig på trainern och efter drygt två minuter dryga 390 watt kände jag att köra till utmattning blir det inget av idag.  Fyror på drygt 350 watt lät helt plötsligt lockande och så fick det bli. Första fyran landade på 368 watt då jag låg en hel del plus från dom första två minuterna. 358, 357 och 358 blev siffrorna på dom övriga tre. Blev ett bra pass i alla fall och jag är i alla fall nöjd att jag inte vek ner mig helt.
Men nästa vecka då jäklar blir det pannkakor...

12 kommentarer:

 1. 380w lät högt, men det beror ju på vad man väger förstås. Skulle Petter maxa ur 380w gissar jag att Åbergs rekord ryker...
  Jag har kört pannkakor förra året, la mig på 320w så det blev mer än 2 minuter, blir ju så korta träningspass annars...
  Grymma 4:or förresten...men varför 358, varför inte 360 på alla, lite jämt och fint så där?!

  SvaraRadera
 2. Ja visst lät det mycket. Jag är säker på att säger så bara för att jäklas. Förstår att det stör då det inte är jämmna watt och det är därför jag gör det ;). Nää, målet låg på 350 så det blev lite bonus.

  SvaraRadera
 3. Hur ställer du trainern? Kör du på effekt eller slope eller vad kör du på? Jo jag vet att effekten inte är att litas på, men det är ju som smidigt att slippa tänka på kadensen för att hålla samma lika så att säga, sen att man kanske måste vrida trainern upp till 450w för att få 380 är ju en annan sak, men så länge man har ett "facit" så kvittar det ju liksom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör på slope. Har gjort några färdiga program för fyror och tjugor men har senaste passen bara ställt slopen på runt 1-1,5% och reglerat med växlarna. Vore ju lindrigt att "låsa" effekten men jag upplever att den diffar ganska mycket även mellan intervallerna. Om 450w motsvarar 380w på första intervallen är det inte säkert att det gör det på den sista därför kör jag på slope. Med facit i hand har jag nog hellre haft en Kurt-trainer nu då jag har effektmätaren.

   Radera
  2. Jag kör mest på effektmode, och jo det diffar, men jag kompenserar med att öka trainerns effekt då jag ligger för lågt på PT. Är ju som simpelt att slippa tänka på kadensen som man måste göra på slope...
   Blir inte Kurt ledsen om du tar hans trainer?

   Radera
 4. Vikt är inte lika viktigt på rekordmilen som vid backar.
  Frontarean har mycket större betydelse.


  För mig så stämmer denna calculator ganska väl mot rekordmilen,
  http://bikecalculator.com/

  Lägger jag in de siffror jag hade vid min PB, 240W, 20 grader varmt,
  1 kph headvind. Vid min vikt 68kg och cykelvikt på 10kg,
  så skall jag ha en tid på 15,41, och jag hade en tid på 15,34,4.

  Så för att komma under 15min behöver jag 258 W.

  SvaraRadera
 5. Kollade mina värden
  Och då skulle det räcka med 308w för att köra under 14 minuter, och det räcker absolut inte jämfört med vad jag hade då jag körde på 13.59

  Men du har helt rätt med frontarean, men Petter är ju minimal och 380w på han då ryker rekordet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sabba inte nu. Låt mig leva i tron att dom 345 watt som Bikecalculator räknar ut ska räcka.

   Radera
  2. Det räcker med 100w, tar bara lite längre tid...men vi cyklar väl för att det är skoj, och hålla på kort tid är ju inte lika skoj lika länge då...eller?

   Radera
 6. Bara håll tummarna att han fixar 380W då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 grader, clincher, 0 vind och noll stigning på 330w blir 13,6 minuter (44km/h). Det låter som en plan att kunna fixa. Dock så tror jag inte 330w räcker för den tiden för mig, men 330w borde dock kunna gå lösa

   Radera
 7. Härligt Måns! Det är grymt imponerande att vika ner sig i en intervall, men ändå kraftsamla till att göra en fyra av det. Jag har (ihop med coach) utvecklat pannkakorna lite, för att passa mitt klena psyke och min modesta målsättning - mer info om det imorgon.

  Ang vilken effekt som krävs kan jag berätta att jag kört åtminstone tre rekordmilar på strax över 350W, och då landar jag på 14 minuter +/- 10 sekunder. Då kör jag PT med lösa skivor och kanttråd, 101 eller 60mm fram med tub och jag tror personligen att det är av pinsamt liten betydelse - jag är HELT övertygad om att placeboeffekten är större än rullmotstånd och aerodynamik tillsammans vad gäller hjul. Men i dagens effektjagande cykelvärld måste väl även placeboeffekten räknas...?

  Tyvärr tror jag inte att 380W räcker till för att gå under 13.30 för mig, men jag är också den tyngsta och framförallt högsta av oss som sysslar med detta just på den banan. Sen ska vi inte stirra oss blinda på effekten, det är trots allt tiden vi kör mot. Ett värdelöst disponerat lopp med hög snitteffekt behöver inte gå snabbare än ett "smart" lopp med något lägre effekt, den sanningen blir dock sannare ju längre tempolopp man kör.

  När jag ändå raljerar kan jag ta upp myten om att man utvecklar högre effekt cyklande än på trainern. Senaste Arcus körde jag 4x4 med Janne som piska på rullen, och fick trots det vika ner mig - några dagar senare satte jag dem med samma effekt på trainern. Dessvärre tror jag det är ett klassiskt exempel på pannbensavsaknad, snarare än att man orkar trampa hårdare utomhus.

  Och kom ihåg att ni inte behöver tycka som mig - jag kan ju inte tvinga er att ha rätt ;)

  SvaraRadera