Sidor

måndag 18 mars 2013

Maxeffekttest

Hur roar sig ett gäng gubbar en söndag i mars då? Petter hade föreslagit ett maxeffekttest där vi skulle kolla hur mycket watt vi kunde vrida ur kropparna på 5 sekunder, 30 sekunder, 5 minuters och 20 minuter. Kul tyckte vi, även om det nog var käket och Milano-San Remo efteråt som lockade mest. Kl 10 samlades jag, Petter, Janne, Johan N, Johan B och Pelle på Hundvis och började rigga upp hojar och trainers.Testet gick ut på att efter uppvärmning köra en 30-sekundare all-in och sedan därifrån plocka 5-sekundaren, 10 minuters vila och sedan 5 minutaren och 10 minuters vila innan dom avslutande 20 minuterna. Vi delade upp oss i två grupper för att få ihop effektmätare till alla och för att kunna peppa varann. Jag, Johan N och Janne började. 30-sekundaren är en plågsam historia även för en så kass spurtare som jag. Sista 10-15 sekunderna handlar det mest om överlevnad. 5-minutersintervallen gick rätt bra första 3 minuterna då jag fick så sjukt ont i huvudet. Lyckades väl hålla effekten skapligt men tappade allt fokus. Funderade på att avbryta men huvudvärken släppte något så jag beslutade mig för att köra hela vägen. Hade väl hoppats kunna köra lite hårdare men benen var lite stumma. Är väl inte optimalt för höga effektsiffror att köra 5-minuters och 20-minutersintervaller efter varann. Skönt i alla fall att vara i första gruppen. Då kunde man sätta sig med kaffe och bulle och njuta av att se andra plåga sig.
Siffrorna då?
5 sekunder - 887 watt (10,7 w/kg) - uselt (fast som väntat).
30 sekunder - 667 watt (8,16 w/kg) - dåligt.
5 minuter - 381 watt (4,59 w/kg) - skapligt.
20 minuter - 285 watt (3,43 w/kg) - så där. Med fräscha ben och ingen huvudvärk borde jag kunna gå en bit över 300 i alla fall.

Så här dagen efter mår jag väl så där. Gick och la mig med huvudvärk och lätt illamående och vaknade kl. 4, fortfarande med huvudvärk. Tar en vilodag i dag så får jag se hur jag mår imorgon.
Avslutar med vuxna män som har skoj ihop!15 kommentarer:

 1. Mest impad av dina 5 min, och lite på 20 minutaren...de övriga väljer jag inte kommentera...men det är garanterat mer än mig dock, men det säger typ inget.
  Själv såg jag på tennis hela dagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! 5 sek och 30 sek är väl i nivå med en otränad motionär :) Kan svära på att du knäcker dom watten med ena foten i flaskstället. Du är ju spurtare, vet ja!

   Radera
 2. Vem vann de olika grenarna förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. W/kg vet jag inte. 5 sek och 30 sek glömde jag kolla. Johan N hade i alla fall högsta effekten men jag vet inte om han även var snabbast på 5 sekundaren. 5 min tog Pelle med 394 w och 20 minutaren Boldrup med 304 w.

   Radera
 3. Bra jobbat! Imponerande 5 min och 20 min ffa i Mars månad.
  Höga värden på 5 och 30 sek behöver ju ändå inte du som tempocyklist,
  Om vi förutsätter att du borde kunna göra lite högre dryga 390w på 5 min testet utan huvudvärken så borde du med rätt träning kunna klara en tröskel på 315-330w (80-85% av din Vo2max power. Kanske även högre.
  För kännedom så läste jag att Ian Stannard körde 4x4 min på strax under 600w.
  /Hälsn Fredrik (som är långt under dina wattnivåer för tillfället).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå 5 och 30 sek visste jag innan att det skulle bli dåligt men det är ju ändå lite patetiskt :) Femman och tjugan får jag väl vara nöjd med för att vara en gammal gubbe! Lite mer ska väl kanske gå plocka ut så småningom.

   Radera
 4. men då lär han inte äta gröt...(ursäkta min misstänksamhet, men den är befogad)

  SvaraRadera
 5. Stefan, han är rätt tung också, att man är duktig och stark innebär inte automatiskt att man är dopad, om du läser på lite fakta så inser du att 7w/kg på 4 min intervaller är helt normala watt nivåer på en klassikercyklist i absolut världsklass, kan ex referera till boken av Coggan sid 64 "power profile test" vi ska ju inte jämföra honom med dig eller mig.
  /Hälsn Fredrik
  /

  SvaraRadera
  Svar
  1. En rolig grej med effektmätaren är att man faktiskt kan relatera egen prestation mot proffsen och se hur galet starka dom verkligen är. Dom kör fyror på strax under den effekt jag klarade 30 sekunder och höll på att ramla cykeln. Overkligt!

   Radera
 6. Ja visst är det fascinerande! Man häpnar och imponeras, ta t ex en kille som Stevensson som inte alls är på samma nivå som Stannard eller Cancellara o gänget men drog 312w i snitt under vätternrundan ( 6 :40 tim)!!
  Eller Gustav Larssons watt i 5 mil tempo...
  Jag tror det viktiga i sammanhanget är nog bara att jämföra med sig själv inte med andra, men att däremot inspireras av andra.
  /Fredrik

  SvaraRadera
 7. Vad normal är i elitens idrottsprestationer i allmänhet och konditionssporter i synnerhet är en sån misär av kockar med en sämre soppa så det är en omöjlighet att veta vad som är normalt eller "normalt". Jag har slutat imponeras av elitidrottsmäns (och kvinnors) prestationer.
  Jämföra har aldrig gått (oavsett vilka siffror dom drar), för cyklar man typ 400 mil och är halvfet motionär i +40 mot 4000mil på en magerstackare till 25 åring utan jobb och barn, är ju som att jämföra morötter och...ja ni vet...

  Men jag är dock lite avundsjuk på Måns effekt för tillfället, dessutom med fantomsmärtor ovanför nacken, inte pjåkigt...

  SvaraRadera
 8. Riktigt dåliga siffror på 5 och 30 Måns, skämmes! Att sen jag har laddat för 30-sekundaren i flera år och får dyngspö av en förslappad brandman med klassikerambitioner, är riktigt illa.

  Ang Stannard så håller jag med Doc, det är rimligt att eliten drar såna watt, men det känns verkligen inte rimligt när man jämför med sin egen smärta och sitt eget resultat! Och även om jag är övertygad om att den typen av siffror går prestera ren, kan vi hälla lite salt i såren på tvivlarna... Det pratas om 10% effektökning med "hjälp", det skulle isf innebära att en dopad kille med 600w rimligen drar 545w ren. 545w är väldigt högt, oavsett hur många barn och mil man har - men finns fanken imponeras jag mer av Voigts resultat än många andras (dock inte hans sätt att framföra en cykel stilrent).

  För övrigt är det bara gratulera Johan och Johan till deras siffror på kort resp långt - jag är imponerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt! Förstår om jag ställt till det nu då ni måste hitta nån annan spurtare att köra för ;) Till lite försvar (hoppas jag) ska sägas att 129 i snittkadens nog var bra mycket för snabbt för mig. Ett par växlar till hade nog förhoppningsvis höjt effekten, i alla fall något.

   Radera
  2. Någon annan? Nä men vi måste ge dig ett rackarns leadout så ingen av de andra segelbåtarna hinner ikapp! ;)
   129 lät mastigt, inte konstigt att du fick ont i huvudet sen. Själv kaxade jag givetvis upp mig och gick på tyngsta växeln, vilket sista tio straffade sig med råge. Jag tror snart inte att det finns ett "rätt" sätt att köra de där rackarna...

   Radera
 9. Jag vidhåller rimligheten i elitens siffror oavsett vad dom är, men tränar man 10 ggr mer än en normal motionär så finns i vart fall förutsättningarna för mycket högre watt oavsett privatliv.

  Ja med Johan N utvecklingskurva sen våren 2012 så är riktigt höga siffror snart möjliga, se upp ni övriga...

  Sen Måns kvittar det om jag eller nån annan har högre effekt på korta sträckor, man lär ju knappas vara först om man spurtar i grupetton...

  SvaraRadera